20 Haziran 2012 Çarşamba

Varis Nedenleri

varis nedenleri
Varislerde ailesel bir yatkınlık söz konusudur, olguların büyük bir kısmında aile bireylerinde de varis vardır. Anne ya da babasında varis bulunan kişilerde varis gelişme olasılığının yüzde 80 olduğu görülmektedir. Varislerin daha nadir olan nedenleri de vardır.

Gebelikte de varis sık görülür. Erken dönemde değişen hormonal denge bunun nedenidir. Gebelik sürecinde annede bazı hormonların düzeyi çok artar. Bu hormonlar damar duvarındaki düz kasları da etkiler ve damarlar genişler. İleri gebelik döneminde anne rahminde büyüyen bebeğin fiziksel olarak etraftaki toplardamarlara baskı yapması da rol oynar. Doğum sonrası birkaç ay içinde bu varislerin %60-70 oranında düzelme görülür.

Varis hastalığında en çok karşılaşılan şikayetler

  • Ağrı
  • Ayak bileğinde şişme
  • Kaşıntı
  • Kanama
  • Ayak bileğinde renk değişikliği
  • Gece oluşan ayak krampları

Varis Tedavisinde Endovenöz Lazer Ablasyon


Varis tedavisinde damar içi lazer yöntemi ile yapılan tedavinin başarı oranı yaklaşık olarak yüzde 97’dir. Geri kalan hastalarda da ek küçük bir tedavi ile mutlak tedavi sağlanabilir. Varisler kaynak damar tedavi edildiği için zaman içinde  kısmen ya da tamamiyle kaybolur. Tekrarlanma bu kaynak damarlarda söz konusu değildir. Daha sonra sebat edilen varisler için küçük kaynakların araştırılması, gerekirse skleroterapi yolu ile tedavisi gerekebilir. Tedavi gören şahısların kendi sağlıkları için yapmaları gereken en önemli konu da ilk bir sene boyunca takip ve kontrollere gelmeleridir.

Varis tedavisinde en önemli husus varislerin kendilerinin değil, varis oluşumuna neden olan toplardamar kapak bozukluğu gösteren ana damarların, bir başka değişle varis kaynağının tedavisidir. 

varis tedavisinde EVLA
Varisler buz dağının sadece görünen kısmı olduğundan, yalnızca varislere yönelik yapılan tedaviler genellikle başarısızlıkla sonuçlanmaktadır ve hatta bazı durumlarda istenmeyen yan etkiler meydana gelmektedir. Kılcal damar varisleri ise bu kapsamın dışındadır, direk deriden uygulanan lazer ya da RF yöntemiyle tedavi edilir. Bacakta görülen varisler günümüzde tedavi edici etkisi yüksek bir yöntem olan damar içi lazer yöntemi ile tedavi edilmektedir. Damar içi lazer yöntemi öncesinde en önemli aşama, bacak toplardamarlarının Renkli Doppler ultrasonografi ile detaylı olarak değerlendirilmesidir. Bunun sonucuna göre hangi hastaların bu yöntemle tedavi edilmesine uygun olup olmadığına karar verilir. Tedavi işlemleri hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Varis nedir?

Varis toplardamarların genişlemesi, uzaması ve kıvrılması olarak tanımlanır. Varisin görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Varis görülme olasılığı yaşla birlikte artmaktadır.

Varis vücudun çoğunlukla en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülür. Sadece estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir. Çünkü tedavi edilmezse ciltte enfekte yaralara, çeşitli ödemlere neden olabilir. Varis ilerledikçe kan dolaşımında da çok önemli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle varisin ilerlemesini önlemek gerekir.

Varis Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi

Radyofrekans Yöntemi varisli damar içine enjektör iğnesi yardımıyla gönderilen ince telin ucundaki prob yardımıyla damarın iç duvarına radyofrekansı verilerek, ısıtma prensibine dayanır. Isınan damar büzüşerek tıkanır, sonra tıkanan bu damar vücut tarafından metabolize edilerek yok edilir. Radyofrekans Yönteminin lazer tedavisi ve cerrahi yönteme göre kullanışlı olmasına karşın yeterince pratik olmaması ve ince boy varislerde kullanılamaması nedeni ile kullanımı yaygınlaşamamıştır.


varis tedavisinde Radyofrekans

Radyofrekans Yöntemi Avantajları

  • Ameliyat veya damar içine uygulanan varis gibi cildi kesip dikmek gerekmez
  • Genel anestezi gerektirmez
  • Ameliyat veya lazerden daha az ağırılıdır(çevresel dokularda kanamaya sebep olduğundan)
  • Skleroterapi uygulanamayan ve ameliyat olamayan hastalara çözüm getirir

Varis Tedavisinde Skleroterapi Yöntemi

Varis tedavisinde önemli olan iki ayrı sorunun birlikte giderilmesidir; dıştan görülebilen varisler tedavi edilmeli ve altta yatan, toplardamar içindeki basıncın artmasına yol açan sorun giderilmelidir. Hastanın görüntü sorunu bu şekilde giderildiği gibi ağrı ve bacakta şişme yakınmaları da düzelecektir. Hastaların temel kuşkusu olan varislerin tekrarlama olasılığı minimum düzeye indirilecektir.


Skleroterapi (yani iğne tedavisi)

Skleroterapi


Skleroterapi bacaktaki varislerin içine çok ince iğneler ile bir madde verilerek toplardamarın tıkanmasıdır.

Bu yöntem orta ve büyük çaplı damarlarda başarı şansı düşük olduğundan önerilmemektedir. Ancak çapı 1-3 mm civarında olan varislerde kullanılabilir. Yöntemin başarısı uygulanan venin çapı arttıkça  azalmaktadır.

Varis Çorabı

Varis Çorabı Neden kullanılır?


Varis çorabı varisleri tedavi etmez. Buna rağmen çok sayıda yarar sağlar.
varis çorabı
  • Varisten kaynaklanan ağrı ve sızlamaları azaltır.
  • Varisin ilerlemesini yavaşlatır.
  • Varise bağlı olarak gelişebilecek yaraların açılmasını güçleştirir.
  • Flebit adlı toplardamar iltihabı riskini azaltır.
  • Özellikle de hamilelerde pıhtı oluşum riskini azaltır.

Varis çorabı Nasıl Giyilir?